top of page
 • Skribentens bildLinda Granberg
Har du någonsin undrat varför du inte får lika många visningar på dina inlägg på sociala medier som du skulle önska? Då kan det vara dags att fokusera på din organiska räckvidd. Men vad är organisk räckvidd egentligen?


Organisk räckvidd handlar om de personer som har sett ditt inlägg på grund av att de följer dig eller har interagerat med dig på något sätt, snarare än


att du har betalat för att få det att visas för en större publik. Det kan också handla om inlägg som dykt upp i deras flöden för att Instagram och Facebook tror att det kan vara av intresse för dem, eller som någon annan har delat med sina vänner.


Vill du få din organiska (gratis) räckvidd att växa? Här kommer 5 tips för dig som driver eget företag att nå ut på sociala medier:


Interagera med andra konton och följare.

Om du kommenterar och gillar andras inlägg, är det större chans att de också kommer att göra det på dina inlägg. Detta kan hjälpa till att öka din synlighet och därmed också din organiska räckvidd.Använd relevanta hashtags

Genom att använda hashtags som är relevanta för ditt innehåll kan det hjälpa till att nå en bredare publik som kan vara intresserad av det du har att erbjuda.Använd dig av platstaggen

Företag i Piteå? Använd dig av platsen Piteå på Instagram för att öka chansen för att ditt inlägg ska ses av andra Pitebor.


Var aktiv på sociala medier

Var aktiv på din kanal. Ju mer du lägger upp innehåll, desto större chans har du att öka din organiska räckvidd. Men se till att inte spamma dina följare. Minst tre gånger per vecka tycker jag dock att du som företag ska posta på dina sociala medier. Jag har haft god framgång med de företag jag jobbar med som gör detta.Våga vara personlig

Folk gillar att se en mänsklig sida av ett företag så försök att inte bara lägga upp försäljningsinlägg hela tiden. Dela med dig av vad som händer bakom kulisserna i företaget, försök göra videos och bli personlig med dina följare. Jag brukar säga att det är bra att vara personlig men inte privat, var går gränsen för dig?


För fler tips och trix för sociala medier för små och medelstora företag följ mig gärna på sociala medier Instagram och Facebook


 • Skribentens bildLinda Granberg

Instagram Reels är en funktion som lanserades av Instagram i juli 2020 och som låter användare skapa och dela korta videos i stående format. Det är en smart möjlighet att nå en bredare publik och öka din online-närvaro, speciellt eftersom Reels visas i en speciell avdelning på Instagram och kan också dyka upp i följarnas flöden.


Instagram jobbar mycket med att få användarna att använda video, detta för att kunna konkurrera med TikTok som blivit väldigt populärt, inte minsta bland de yngre målgrupperna.Skapa kreativa videos med reels


En av de bästa sakerna med Instagram Reels är att det ger dig möjlighet att skapa kreativa och underhållande videos på ett enkelt sätt. Du kan lägga till musik, använda olika filter och redigera din video med olika verktyg. Dessutom kan du använda hashtags och tagga andra användare för att öka din räckvidd.Skapa video i stående format


När det gäller att använda video i stående format för att få fler kunder, finns det ett par saker du kan tänka på:


 • För det första är det viktigt att du skapar innehåll som är relevant och intressant för din målgrupp. Detta kan innebära att du visar upp dina produkter eller tjänster på ett kreativt sätt, ger tips och tricks eller delar din expertis på ett område.


 • För det andra är det bra att införskaffa ett mobilstativ för att skapa mindre skakiga videos. De kostar inte många hundralappar och finns att köpa på exempelvis Clas Ohlson.


Behöver man dansa i reels?


Behöver man själv synas i videos och måste man verkligen dansa och peka? Svaret är nej! Du behöver inte synas MEN tänk på att det är väldigt bra att ge följarna ett ansikte på företaget då det skapar mer genuin kommunikation.Läs mer om Instagram och hur du kommer igång med video för ditt företag:

 • Skribentens bildLinda Granberg

Uppdaterat: 30 dec. 2022

Är du på jakt efter en Digital strateg i Piteå? Då har du kommit rätt! Mitt namn är Linda Granberg, jag driver Digitallyftet och hjälper dig med ditt företags sociala medier, digitala marknadsföring, annonsering, SEO och content för dina digitala kanaler. Jag skräddarsyr lösningar och hjälper dig med både stort och smått.


Anlita en digital strateg


Skicka mig ett mail på info@digitallyftet.com och berätta kort om ditt företag och dina behov. Vet du inte riktigt vad du behöver är det inga problem, jag hjälper dig givetvis med en nulägesanalys och ger rekommendationer om vilken del av din kommunikation vi ska ta itu med först. Du kan känna dig trygg med att jag vill ditt företags bästa och kommer att göra mitt yttersta för att du ska lyckas med din digitala marknadsföring!


Ångbryggeriet Piteå har valt att anlita Digitallyftet

Vad kostar en digital strateg?


Vad kostar det att anlita Digitallyftet? Priset beror helt och hållet på hur stora insatser ditt företag är i behov av, du kan välja att endast anlita mig för exempelvis annonsering eller lämna över all kommunikation vilket innebär att jag sköter absolut ALLT och du kan fokusera på annat. Hör av dig för att berätta om dina behov så skriver jag ihop en offert.


Varför ska man anlita en digital strateg?


Det finns många goda anledningar till varför du ska anlita Digitallyftet tex:

 • Jag är utbildad digital strateg och har stora kunskaper inom digital marknadsföring

 • Jag har själv byggt upp ett framgångsrikt varumärke och jobbat som influencer för stora svenska bolag som Lagerhaus, Jotex, Ellos, Lundby, Linas matkasse, Risenta, Panduro, Jollyroom, Bluebox och många fler. Jag har även arbetat som toppbloggare för Loppi.

 • Jag är van att skapa innehåll för både webb och sociala medier, det går fort och alla inlägg har ett tydligt syfte.

 • Jag skapar en långsiktig plan för ditt företag, de insatser du betalar för idag kommer helt enkelt att vara gynnsamma en lång tid framöver.

 • Jag har ett brinnande intresse för att hänga med i de senaste nyheterna gällande algoritmer, funktioner, programvara och trender inom branschen och kommer att använda den kunskaparen för att hjälpa ditt företag att hålla sig i framkant.

 • Jag har lång erfarenhet av att jobba med både detaljhandel och kundservice och kan kombinera denna kunskap med min digitala kompetens. Jag förstår hur din bransch ser ut och hur man marknadsför dig på bästa vis.Kan man anlita en digital strateg på distans?


Självklart! Jag är van att jobba med olika typer av företag, många på olika ort. Jag gör ett lika bra jobb för dig oavsett om du är bosatt i Göteborg eller Kiruna! Skicka ett mail och berätta mer om ditt företagLäs mer om Digitallyftets olika tjänster och erbjudanden

bottom of page